Om mig

 

Jag föddes 1988 och växte upp i det numera kultförklarade samhället Vinslöv, i norra Skåne. Där upptäckte jag tidigt min lust för att författa och berätta medryckande och gärna lite skeva berättelser. Under högstadiet utvecklade sig intresset till filmskapande och efter gymnasiet flyttade jag till Karlshamn i Blekinge, för att studera medieteknik vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sommaren 2010, efter slutförda studier, bildade jag och klasskamraten Mikael Berglund, filmproduktionsbolaget Cinematik. Sedan dess har jag ägnat mig åt filmproduktion professionellt, med regi som huvudansvar, men alltid nära till andra områden som manus och redigering. Själva berättelsen och hur den berättas har alltid stått i centrum i mitt filmskapande. På fritiden skriver jag även fiktion, ofta med övernaturliga inslag, i form av filmmanus och noveller. Men även längre format, som långfilm och roman, intresserar mig mer och mer.

Gränsland är resultatet av ett längre tids författande och min debutroman, med lansering i februari 2017, som pocket och e-bok. Min andra roman, Akvarieflickan, gavs ut på PulpFic förlag i augusti 2018.

Mina filmprojekt har vid flera tillfällen blivit stöttade av Filmregion Sydost och jag har fått stipendium till två kortfilmsprojekt från Filmpottan, Filmprojektet Skåne Nordost, 2013 samt 2014. Fem musikvideos som jag har regisserat har gått till final i internationella tävlingar anordnade av Genero, och lika många har därefter blivit sålda i deras online-butik och omklippta.

Min utrustning

 

Jag äger själv en hel del teknik, vilket gör att jag kan ta mig an uppdrag och inte minst förverkliga mina egna idéer.

Jag filmar för närvarande främst med Blackmagic Ursa Mini Pro 4,6K, en väldigt mångsidig kamera som kan filma i Raw såväl som ProRes och med stort dynamiskt omfång.

Jag använder också en Hasselblad H4D-31 stillbildskamera, vilken ger högupplösta bilder med en fantastisk tonalitet och look, som bara en mellanformatskamera kan leverera. Vidare har jag även tillgång till en Samsung NX1 spegellös systemkamera, för enklare och snabbare stillbilder eller när det behövs video från en mer kompakt och diskret kamera (4k i 25fps eller upp till 100fps i 1080p).

Jag är också en optiknörd med en objektivsamling som ständigt förändras, när detta skrivs bestående av ett set Leica R gluggar, vilka levererar en väldigt filmisk look som jag är förtjust i.

johancederholm_leica_objektiv